Barion Pixel

Az etikett címke alapanyagai

Az etikett címke nélkülözhetetlen, de korántsem mindegy, hogy milyet választ

Az etikett címke kiválasztása sokak számára gyerekjátéknak tűnik, pedig nem az. Pláne, ha különleges, speciális körülmények között kívánja majd azokat felhasználni. Ugyanis ekkor szembesül majd azzal a ténnyel, hogy mennyire fontos a megfelelő alapanyagú és ragasztójú etikett címke. A rossz paraméterekkel rendelkező etikett címke számos kellemetlenség forrásává válhat, ráadásul az anyagiak terén is veszteséget jelenthet.

Például a webáruházunkban is kapható kiváló minőségű direkt termál alapanyagú Tezeko thermo etikett címkét általános címkézési feladatokra, beltéri körülmények között alkalmazzák. Ennek a normál ragasztóval ellátott címkének a használatához nem szükséges festékszalag. A direkt termál alapanyagú etikett címke tökéletes megoldást jelent rövid távon száraz és normál hőmérsékleti körülmények között. Viszont az alapanyaga miatt nem jól viseli a közvetlen hőt, a napsütést, a súrlódást - könnyen elszíneződik.

Mit érdemes tudnia az etikett címke alapanyagairól?

Az etikett címkét többféle szempont alapján szokás csoportosítani. Megjelenési forma alapján például kétféle változata van: az A4 íves etikett címke (ez hagyományos irodai nyomtatóval nyomtatható) és a tekercses etikett címke (ennek a megnyomtatásához címkenyomtató kell). 

A következő csoportosítási szempontot a címke alapanyaga jelenti. Ez alapján is létezik három különböző típus. Az első a direkt termál (thermo vagy hőérzékeny) alapanyag. Ez a legolcsóbb, nagy előnye, hogy nem kell a nyomtatáshoz festékszalag. Ennek az az oka, hogy a hőérzékeny címkén a nyomat a nyomtatófej által kibocsátott meleg hatására jön létre. 

Szintén a használata mellett szól a kiváló ár-érték arány. Viszont van hátránya is, nevezetesen az, hogy alkalmatlan a hosszú távú felhasználásra, normál körülmények között 1-3 év a felhasználási ideje. A fizikai behatások elszíneződést okozhatnak rajta, ami a nyomatkép minőségét negatívan befolyásolja. Alkalmazzák raklap jelölésre, termékleírásokhoz, vonalkód jelölésre, polccímkeként, rövidebb ideig tartó címkézési feladatokhoz.

Papír alapanyag esetében a címke nyomtatásához WAX festékszalagot kell beszerezni, emiatt a nyomtatás költsége magasabb lesz. Kiváló választást jelent beltéri felhasználás esetén, előnye, hogy több éven át képes tökéletesen megőrzik a címkenyomatot. A fizikai hatások a nyomatképet nem változtatják meg, az nem színeződik el. Alkalmazzák a dokumentumkezelésben, gyűjtőpontként, termékleírásokhoz, vonalkód jelölésre, gyártási folyamatkövetés, polccímkeként, kartoncímkeként.

Műanyag (PP, PET, PE, PVC) alapanyag esetén RESIN festékszalag szükséges a címkenyomtatáshoz, ami +20-30%-os költségnövekedést jelent a papír alapanyagú címkenyomtatáshoz viszonyítva. Cserébe viszont kiválóan alkalmazható kül- és beltéren egyaránt - ellenáll a mechanikai hatásoknak, a nedvességnek, a vegyi anyagoknak. A legtartósabb megoldást jelenti. Sikerrel alkalmazzák az elektronikai, az autó- és a vegyiparban is.

Az etikett címke alapanyagát mindig a felhasználási körülményekhez igazítva kell megválasztani. Ha bizonytalan ennek mikéntjében, vásárlás előtt keressen bennünket bizalommal - segítünk!